Električar 024 Subotica

Električar Subotica!
Izrada i održavanje el. instalacije. Ugradnja i popravka svih vrste rasvete (halogena, neonska itd.), podnog električnog grejanja, kao i popravka aparata u domaćinstvu ( TA peć, šporet, veš mašina).
061/270-18-54

Kamenac u potisnom bojleru!

Svi ste čuli za kamenac koji se stvara u bojleru. Ali šta je zapravo taj kamenac? Kamenac je po svom hemijskom sastavu uglavnom mešavina soli kalcijuma i magnezijuma. Pored ovoga mogu se naći i gvožđe, mangan, hrom, bakar cink, kadmijum, aluminijum, olovo i još neki elementi periodnog sistema elemenata zavisno kroz koje stene je voda proticala na putu do Vašeg bojlera. Upravo sredina kroz koju voda protiče uslovljava njen sastav a time i sastav kamenca u bojleru.


Kako je taj kamenac dospeo u Vaš bojler? Voda iz reka i podzemnih vodotokova biva upumpana u gradski vodovod i stotinama kilometara cevi dolazi napokon do Vašeg bojlera. Ono što će ponovo izdvojiti minerale iz vode je toplota. Grejanjem vode preko 60 stepeni celzijusa dolazi do „isparavanja“ ugljen dioksida iz vode pri čemu se sada kalcijum hidrogen karbonat pretvara u kalcijum karbonat i taloži se oko izvora toplote, tj. grejača. Tu se proces ne završava nego se usled zagrejane vode nastavlja i u cevima, perlatorima i tuševima i kroz određeno vreme dovodi do zapušenja istih.

Prisustvo soli minerala u vodi se opisuje kao tvrdoća vode. Što je više soli minerala otopljeno kaže se da je voda „tvrđa“ a što je njihovo prisustvo manje kaže se da je voda „mekša“. Tvrdoća vode se izražava sadržajem kalcijum karbonata u litri vode. Voda koja u sebi ima manje od 70 miligrama kalcijum karbonata smatra se mekom vodom. Suprotno od toga vode koje imaju više od 200 miligrama su vrlo tvrde vode. Nekada se tvrdoća izražavala u stepenima. Tako su postojali Nemački, Francuski i Engleski stepeni tvrdoće vode. U upotrebi su bili najčešće Nemači stepeni tvrdoće vode. Jedan stepen nemačke tvrdoće jednako je 17.8 miligrama kalcijum karbonata u litri vode. Stepeni su zasterele jedinice za tvrdoću i više se ne koriste.

Za piće i zalevanje bašte mineralizovana voda nije štetna. Ali u nekim drugim uređajima i procesima, jeste. Uzmimo za primer potisni bojler na čijem grejaču se nataložio kamenac. Kamenac nataložen na grejaču se ponaša kao toplotni izolator. Zbog toga grejač mora da radi duže vreme kako bi se zagrejala ista količina vode. Više vremena rada grejača znači i veća potrošnja električne energije. Jedno istraživanje je pokazalo da samo 4mm kamenca na grejaču povećava potrošnju električne energije za 30%. Pored toga, grejač ne može da preda celokupnu toplotu vodi što dovodi do njegovog pregorevanja odnosno skraćenja radnog veka.

Zbog toga je neophodno periodično čistiti bojler od kamenca. Koliko često, zavisi od tvrdoće vode. Ukoliko je voda u Vašem vodovodu tvrda neophodno je bojler čistiti svakih 1-2 godine. Ukoliko je voda meka ovaj vremenski period se povećava. Ukoliko čujete zujanje, šuštanje ili pucketanje iz bojlera to je siguran znak da postoje naslage kamenca na grejaču i tada ga obavezno treba ukloniti iz bojlera.
( izvor: Moja Radionica )

Нема коментара:

Постави коментар